Zeleninové placky s vločkami, chia semienkami a matcha

Rozmýšľala som, ako vytvoriť jedlo, ktoré má každý rád, no obohatiť ho o niečo zaujímavejšie a výživnejšie. Každý jeden z nás má rád tradičné slovenské jedlá. Sú jednoduché a chutné, pre niektorých sa spájajú s detstvom, či iným príjemným zážitkom s priateľmi. Dospela som k záveru, že každé jedlo sa dá obohatiť niečím zaujímavým, a pritom bude chutné a zdravé. Vždy sa snažím variť jedlá, ktoré svojím zložením obohatia organizmus o výživné látky a dnes som do receptu zapojila zložku, ktorá je možno pre niektorých znova neznáma, no pre niektorých súčasťou každodenného života – matcha.

Čo je to matcha?

Matcha je zelený čaj, ktorý sa používal už pred viac ako 800 rokmi. Prevažne ho používali budhistickí mnísi a samuraji, no až nedávno sa začal používať aj v Európe. Zaujímavosťou tohto čaju je, že čerstvý čajový lístok sa rozomelie na prach veľmi sýtej zelenej farby s ohromnou chuťou a výnimočnou arómou. Tento druh zeleného čaju v sebe obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Neobsahuje žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky a konzumuje sa celý čajový lístok, čo znamená, že obsahuje 137 – krát viac EGCG (najsilnejší antioxidant posilňujúci imunitu) a je výborným pomocníkom pri spaľovaní tukov a teda v boji proti obezite (zrýchľuje metabolizmus o 30 – 40%). Užívanie matcha čaju nemá žiadne negatívne dopady na organizmus človeka. Je to výnimočný produkt z hľadiska rôznorodosti prípravy, pretože sa z neho môže pripravovať niekoľko druhov teplých či studených nápojov, koktaily, čokolády a zmrzliny. Jeho obsah živín umožňuje vstrebávanie theofylínu do krvného obehu postupne, čo spôsobuje pomalé uvoľňovanie energie po dobu 3 – 6 hodín. Matcha je bežne využívaný produkt v oblasti pekárstva, cukrárstva, v čajovniach a pod.

Charakteristika:

  • smaragdovo-zelená farba – sfarbenie matcha spôsobuje množstvo chlorofylu v čajových lístkoch spôsobené zatienením čajovníku. Štyri týždne pred zberom sa čajové oblasti zakryjú čiernou plachtou, ktorá zabraňuje slnečnému žiareniu až o 90%, čím rastliny produkujú nadmerné množstvo chlorofylu, obohatené o aminokyseliny, čím sa tvorí unikátna farba
  • chuť – jemná a hladká s miernou sladkastou chuťou s minimálnym náznakom trpkosti. Sladkastá chuť pochádza s prirodzene sa vyskytujúcou aminokyselinou L-theanín a rastlinných vlákien
  • pôvod – pravý zelený 100% čaj pochádzajúci z Japonska v pôvodnej BIO kvalite, ktorá zaručuje čaj čisto prírodného charakteru

Myslím, že samotný popis matcha a jeho účinky sú dostačujúcim dôvodom, prečo by sme ho mali zaradiť do svojho jedálnička. Okrem iného je zdravou náhradou za kávu, takže vrelo odporúčam ho vyskúšať J. No a na základe toho vám dnes prinášam jeden tip na chutný recept práve s pridaním zložky matcha, dobrú chuť!

japonsky-caj-matcha

Zeleninové placky s vločkami, chia semienkami a matcha

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu mrkvu
  • 1 väčší petržlen
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 2 lyžičky sušenej majoránky
  • 2 vajíčka
  • žitné vločky
  • ľanové vločky
  • chia semienka
  • himalájsku ružovú soľ
  • čierne korenie
  • sójový proteín Nutrilate
  • 4g matcha
  • kokosový olej

Príprava:

Najprv si ošúpeme mrkvu, petržlen a zemiaky, ktoré následne postrúhame na tenké plátky. Zmes necháme 15 min. odstáť kvôli šťave, ktorú nám zelenina pustí. Šťavu vytlačíme a do takto pripravenej zeleninovej zmesi nasypeme žitné a ľanové vločky,chia semienka a premiešame. Ďalej pridáme vajíčka, majoránku (najlepšie rozdrvenú v rukách na čo najjemnejší prach) a sójový proteín. Všetko poriadne premiešame, aby sa nám chute dôkladne spojili. Na záver pridáme matcha, himalájsku soľ a korenie. Znova všetko dôkladne premiešame, aby sa nám všetko krásne spojilo. Na panvici si necháme rozpustiť kokosový olej a následne zo zmesi vytvarujeme malé placky a krátko pražíme z oboch strán. Výsledok stojí za ochutnanie.

img_20161129_131303

 

ABOUT THE AUTHOR

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív