Výživa v starobe? Ako podporiť zdravie a predísť problémom nedostatku

Jeseň života, teda dôchodcovský vek, by malo byť obdobie plné radosti, pokoja, oddychu, šťastia z rodiny. Bohužiaľ následkom hektickej doby sa k tomu vo veľa prípadoch naši milovaní veľakrát ani nepriblížia. Ako prvé čo začne trápiť ľudí je zdravie. Kde nie je zdravie, tam chýba radosť, šťastie, pokoj.  Zdravie človeka je výsledkom dlhotrvajúcej kvality výživy počas predchádzajúcich rokov. Čo však neznamená, že aktuálny stav sa nedá ovplyvniť a skvalitniť tým život našim milovaným.

Dnes sa pozrieme na základné fakty a princípy ako jednoducho zlepšiť kvalitu zdravia svojim najbližším tak, aby staroba neznamenala bolesť, smútok a trápenie.

elderly-health_2064340c

Medzi prvý fakt, ktorý vyvracia mýtus bežne zaužívaný je, že ľudia musia mať nadbytok sýteho jedla k tomu aby boli zdraví.  Naše telo sa vie oveľa lepšie prispôsobiť nedostatku ako nadbytku. Môže za to evolúcia, v ktorej bol človek vo väčšine v nedostatku ako v nadbytku tejto doby. Testy na opiciach dokázali pri vyváženom alebo podsadenom stravovaní predĺženie života o zhruba 7 rokov. Pričom výskyt  cukrovky  bol o 3,7 x menší a úmrtnosť o 2,6x menšia. ( zdroj Klinická dietológia). Život teda dokáže predĺžiť a skvalitniť dostatočný pohyb, vyvážená strava,  obmedzenie nadváhy  a obezity.

ZISTI VIAC O VÝŽIVOVOM PORADENSTVE OD SLOVAK HEALTH CLUB

Počas starnutia sa postupne znižuje funkcia orgánov a fyziologických systémov. Z výživového hľadiska sú najvýznamnejšie :

  • Strata pocitu smädu a tekutinovej bilancie v organizme
  • Zhoršenie obličkových funkcií
  • Úbytok svalovej hmoty
  • Úbytok psychických funkcií a strata motivácie
  • Zmeny v imunitnom systéme

Zdravotný stav u starších ľudí je vo väčšine ovplyvnený  sociálnymi a zdravotnými možnosťami. V zásade sú hlavnými faktormi : obmedzenie medziľudských vzťahov, ekonomicky stav, strata možnosti variť a nakupovať, vedľajšie účinky liekov a zhoršenie tráviacich funkcií. V dôsledku nedostatočnej starostlivosti môže dochádzať k prevahe príjmu sacharidov a tukov a obmedzenie príjmu bielkovín. To má za následok nedostatočnú výživu, stratu svalovej hmoty, oslabenie imunity, zvýšenú chorobnosť atď…Pri nedostatočnom príjme ovocia a zeleniny ďalej dochádza k zápcham, nulovému príjmu mikroživín t.j- vitamínov , minerálov a stopových prvkov. Pri  neschopnosti potravu požuť odporúčam príjem mikroživín formou doplnkov výživy.  Základom pri výžive starších ľudí je znižovať príjem o 50 Kcal každých 10 rokov po 50 roku života.

Medzi najzákladnejší kameň úrazu však patrí znížený pocit smädu a tým nedostatočná hydratácia organizmu. Denne by mal vypiť človek 2,5-3 L tekutín, teda čistej vody. Nie vždy sa oplatí kupovať balenú vodu. Pri minerálnych vodách by  mal byť optimálny obsah minerálov 200-400 mg/ L tekutiny.  Prírodná minerálna voda vo väčšine obsahuje 1g /L minerálov kde by sa príjem takejto tekutiny nemal prekročiť  500ml / deň.

6a00d83451cedf69e201a51162fcf0970c

Pozrime sa ale bližšie na mikrožiny  (vitamíny, minerály, stopové prvky, nenasýtene mastné kyseliny ), ktoré dokážu udržať alebo zlepšiť kvalitu života v starobe.

U starších ľudí pôsobí nedostatok mikroživín  obzvlášť výrazne. Infekcia kvôli oslabenej imunite, zlomeniny kostí , chudokrvnosť  a úbytok duševnej výkonnosti môžu rýchlo viest k strate samostatnosti a kvality života.  Keďže sa zhoršuje funkcia tráviaceho systému, zhoršuje sa aj vstrebateľnosť mikroživín z potravy. Ak k tomu pridáme zlý životný štýl a zanesené črevné steny  príjem mikroživín zase rapídne klesá.  Rozpočet na stravu v zariadeniach pre seniorov sa často pohybuje okolo 5-6 Eur na den/ osoba.  Čo je veľké obmedzenie pre kvalitnú a dostatočnú výživu.  Táto informácia je však individuálne no na Slovensku o to závažnejšia.

Program vitálnych látok pre starších ľudí:

400-800 UI – D vitamínu ( ochrana kostí a zníženie rizika rakoviny)

1000µg vitamínu B12 (duševná výkonnosť, krvotvorba, imunitný systém)

400µg kyseliny listovej  ( chudokrvnosť, ochrana pred poškodením ciev  a mozgu)

200µg E vitamínu- proti srdcovo cievnym ochoreniam

1000mg C vitamínu ( imunita, ochrana očí mozgu a ciev)

1000mg Vápniku na Kosti

350mg magnézia hlavne na večer pre dobrý spánok.

70-200mcg selénu ako ochrana pred rakovinou

5x denne ovocie a zeleninu

Čo najmenší obsah solí v pokrmoch.

Vysoký príjem čerstvých štiav kvôli antioxidačným vlastnostiam!

 

ABOUT THE AUTHOR

Som mladý chalan ktorého baví meniť život ludí k lepšiemu. Postup ktorý aplikujem na klientoch som najprv aplikoval na sebe.Som akreditovaný a certifikovaný výživový poradca - svoje vzdelanie som nadobudol v odlišných vzdelávacích organizáciach pre čo najširší zástup informácií. Pôsobím ako spoluautor knihy 107 neodolatelných smoothie receptov. - Zakladateľ Slovenského klubu zdravia.

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív