Tajomstvo klíčených potravín

Napadlo Vás už niekedy obohatiť si svoj jedálny lístok niečím zaujímavým a zároveň zdraviu prospešným? Jedna z možností, ktoré nám ponúka priamo príroda sú klíčené semená rastlín. Prečo sú však tieto potraviny prospešné? Aké výhody majú voči klasickej strave a ako si ich pripraviť v domácom prostredí ? Toto všetko si dnes rozoberieme v článku s názvom “ Tajomstvo klíčených potravín“.

Ako som už vyššie spomínal ,príroda nám ponúka možnosť dramaticky zmeniť charakteristiku niektorých potravín a to nie len nutričnú ale aj energetickú. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú procesy, ktoré majú za úlohu navýšiť obsah živín, ktoré sú nutné pre výživu a rast rastliny samotnej. Všeobecne platí, že pri klíčení sa v semene žložité cukry štiepia na jednoduché, bielkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Naviac rastie v zrnku množstvo esenciálnych aminokyselín a zvyšuje sa obsah vitamínov ( B komplex, C , E )

Ak si to správne zrátame proces klíčenia nám poskytuje obrovský potenciál ako si pomocou vody, teploty ( izbová teplota ) a času, doma pripraviť potravinu ktorá nám pomôže prirodzenou cestou zvýšiť príjem kvalitných makro (C,T,B) a mikro (vitamíny, mineráli) živín. Obzvlášť tieto plusy využívajú vegáni a vegetariáni ktorý majú všeobecne deficit železa. Práve klíčené potraviny im môžu pomôcť tento deficit zmierniť.

Prečo zaradiť klíčené potraviny do jedálneho lístka už vieme, ako a čo pripraviť a konzumovať si vysvetlíme nižšie.

Ak Vám už teraz behá v hlave otázka čo všetko je možné klíčiť, hneď Vám na ňu aj odpoviem. Klíčiť môžeme SKORO všetko a preto bude ideálne zamerať sa najprv na to čo by sme nemali klíčiť. V zásade sa vyhýbajme semenám určeným k sadeniu, tie zvyknú byť chemicky ošetrené. Ďalej by sme zbytočne klíčili lúpané alebo tepelne upravené semená. Na klíčenie sa tiež neodporúča fazuľa navy a ľadvina ktoré sú v surovom alebo klíčenom stave nestrávitelné.

ZISTI VIAC O VÝŽIVOVOM PORADENSTVE OD RASŤA BAGITU

Ako na klíčenie?

  • Semienka je potrebné najprv namočiť. Potom prepáchnuť studenou vodou a zaliať čerstvou a čistou vodou. V tejto vode necháme semienka nasiaknuť vodu. Tento proces záleží od velkosti semena kde sa čas pohybuje v rozmedzí niekoľkých hodín. Po nasiaknutí semienka znovu prepláchneme a môžme začať s procesom klíčenia. ( niektoré druhy semien sú vo vlhkom prostredí lepivé, pri nich vynechávame proces namáčania a necháme ich rovno naklíčiť na vlhkej vate.

 

  • Semená po nasiaknutí a prepláchnutí nechávame na vlhkom mieste, nemajú byť ponorené do vody pretože tam vzniká riziko vzniku plesní a hniloby. Semienka je potrebné preplachovať čestvou vodou aspon 2-3 x denne. Mali by byť v miestnosti izbovej teploty , nie však priamo na slnečnom žiarení.

 

  • Klíčky sú následne vhodné na konzumáciu po 3 – 6 dňoch, výhonky potom po 10 – 14 dňoch. ( v podstate o čase rozhoduje veľkosť a druh semena.)

Tabuľka doby klíčenia a namáčania semien:

ABOUT THE AUTHOR

Som mladý chalan ktorého baví meniť život ludí k lepšiemu. Postup ktorý aplikujem na klientoch som najprv aplikoval na sebe.Som akreditovaný a certifikovaný výživový poradca - svoje vzdelanie som nadobudol v odlišných vzdelávacích organizáciach pre čo najširší zástup informácií. Pôsobím ako spoluautor knihy 107 neodolatelných smoothie receptov. - Zakladateľ Slovenského klubu zdravia.

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív