Majme radi svoju pečeň! by Evka Diviaková

Dnes sa trochu zamyslíme nad funkciou pečene. Ani by ste neverili, za čím všetkým môže stáť jej slabé fungovanie.  Pre mňa, je to po srdci a mozgu, najdôležitejší orgán v ľudskom tele, pretože ak zlyhá pečeň…

Väčšinou sa zdravotné problémy prejavia až po nejakom čase, keď ju trápime dlhšiu dobu. A tým nemám na mysli len cirhózu pečene, na ktorú si každý spomenie ako na prvú. Na pečeň si vymýšľame aj iné záludnosti. Ale najskôr trochu opisu.

Pečeň je najväčší vnútorný ľudský orgán. Je uložená prevažne pod pravou klenbou bránice, v hornej časti brucha. Váži približne 1500 g, má hnedočervenenú farbu, a na dotyk je mäkká a poddajná. Pečeň je najväčšia žľaza v organizme. Má veľa úloh, najmä pri látkovej premene. Oprávnene je pokladaná za chemické laboratórium ľudského tela.

detoxikacia-pecene_5

Z vyše 500 rôznych činností, ktoré v tele vykonáva, je minimálne 22 pre náš život absolútne nevyhnutných. Zbavuje krv od škodlivín, či už tam rátame nikotín, liečivá, alkohol a iné jedy. Vytvára hormóny a enzýmy, dôležité bielkoviny, skladuje glykogén, čiže živočíšny cukor a premieňa nadbytočné aminokyseliny na močovinu, ktorú vylúčia obličky. Vytvára aj žlč, ktorá pri metabolizme rozkladá tuky. Dôležitú úlohu zohráva aj pri zrážaní krvi. Dokáže sa síce zregenerovať po poškodení či chorobe, ale neznamená to, že je nezničiteľná. Preto si ochorenia pečene vyžadujú pozornosť, pretože sú pomerne časté, a nezriedka prebiehajú skryto, nepozorovane. No a aké problémy s pečeňou sa môžu vyskutúť navonok? Je to nafukovanie, bolesti brucha, skracovanie šliach, bolesťami kolien, bedrových kĺbov a palcov na nohách, štiepenie, lámanie a vrúbkovanie nechtov, únava zraku, zápaly spojiviek, gynekologické problémy u žien, bolesti semenníkov u mužov a mnohé iné. Napadlo by vás niečo takéto? Spájali by ste tieto bolesti s pečeňou? Asi sotva. Behali by ste k ortópedovi, očnému, gynekológovi, urológovi, a podobne.

Čo jej teda najviac škodí?

Pečeň najviac zaťažuje nevhodná strava. Tuky zaťažujú pečeň rovnako ako živočíšne bielkoviny, ale ani rastlinné margaríny nie sú ideálne. Pečeň oslabujú aj toxíny (predovšetkým v živočíšnej strave), farbivá, stabilizátory, arómy, emulgátory, leštidlá, konzervanty (,tzv. „éčka“). Samozrejme poškodenie alkoholom je jednou z najčastejších príčin ochorenia pečene. Alkohol metabolizuje v pečeni, pričom malé množstvo nezmeneného alkoholu sa vylučuje obličkami, pľúcami a kožou. Časté je toxické poškodenie pečene. Spôsobujú ho niektoré chemické zlúčeniny, napr. tetrachlór a fosfor, či jedovaté huby (napr. muchotrávka hľuznatá). Toxicky pôsobia aj niektoré lieky. Obrovskou záťažou pre pečeň je stres a hnev. Chorá pečeň sa prejaví netrpezlivosťou, netoleranciou, až agresivitou človeka, ale tiež nespavosťou, plačlivosťou či depresiou. Človek s nezaťaženou pečeňou je spravidla trpezlivý, kľudný, optimistický, a má usporiadané myšlienky.

Pečeni prospievajú hlavné kyslé potraviny. Najosožnejšie sú tie, ktoré podporujú krvotvorbu, alebo majú veľa zeleného farbiva – chlorofylu:

mungo (fazuľové klíčky), modré hrozno, čučoriedky, ostružiny, červená repa,

marhule, broskyne, fazuľa (najmä zelená), pšenica, pór, reďkovka (čistí pečeň a rozpúšťa žlčové kamene), mrkva, petržlen, žihľava, žerucha siata, medvedí cesnak, celozrnné obilniny, ryby – sardinky, kuracie mäso.

Z liečivých bylín a korení pomáha najmä:

petržlen, kardamón, rasca, ďumbier, čierne korenie, chren, paštrnák, bobkový list, bazalka, rozmarín, mäta pieporná, rumanček pravý, koreň škorice.

Všetky tieto dobroty využívajte pri varení. Naopak treba sa vyhýbať príliš tučným potravinám, ale tuky úplne nevynechávajte (sú potrebné pri vstrebávaní vitamínov a metabolických procesoch). Tabu sú údeniny, všetky trvanlivé polotovary a konzervy. Jedzte hlavne čerstvé potraviny, jedlo pripravujte varením a dusením. Soľte tesne pred dovarením (týmto spôsobom znížite spotrebu soli o 1/3). Vylúčte fritované a vyprážané jedlá. Používajte klasické maslo (v primeranom množstve), slnečnicový, olivový olej. Polievky „nezápražajte“, ale zahusťujte ovsenými vločkami, krúpami, v obmedzenom množstve cestovinami, či nasucho opraženou detskou krupicou. Vyhýbajte sa kečupu, horčici, chemicky spracovaným dresingom a octu (dráždi sliznice – nahraďte ho citrónovou šťavou). Veľmi dôležitý je pitný režim. Vypite najmenej 2 litre tekutín denne. Pite čistú vodu, v obmedzenom množstve minerálne vody (balené v sklených fľašiach, striedajte jednotlivé druhy). Nepite limonády (obsahujú veľa chemických látok, umelých sladidiel, farbív a konzervantov) a sýtené nápoje (oxid uhličitý nadúva a dráždi sliznice). Mlieko pite samostatne – nie ako nápoj, ale ako potravinu. Jedna porcia sa rovná 1 šálke mlieka, ktorú nepijeme s jedlom, hneď po jedle, ani tesne pred ním, ako to býva zvykom. Ostatné tekutiny majú mať izbovú teplotu, alebo môžu byť trochu teplejšie, nie horúce, ani chladné, lebo zaťažujú sliznice. Pečeň posilnia aj čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, v objeme 2-2,5 dcl denne. Napr. cviklovo-mrkvová šťava (1porcia = 1cvikla + 2 až 3 mrkvy), šťava z červenej cvikly (1 dcl, zmiešať a popíjať), čučoriedková šťava, alebo šťava z čiernych ríbezlí  (1dl). Šťavy striedajte obdeň, a nemiešajte ovocie a zeleninu v jednej porcii.

DSC03805

Hýbte sa! Dôležitý je aj primeraný, pravidelný telesný pohyb, minimálne 3x týždenne. Pretože keď sme na prechádzke, či mierne športujeme, pečeň „oddychuje“. Ideálna je mierne rýchla chôdza, 20 minút denne.

Aby pečeň správne fungovala, potrebuje vitamíny, ktoré bránia poškodeniu pečene voľnými kyslíkovými radikálmi. Sú to vitamíny skupiny B, najmä B12, a kyselinu listovú (pôsobí ako antioxidant v bunkách, zlepšuje krvný obraz, zlepšuje parametre krvnej zrážanlivosti). Dlhodobý nedostatok B-vitamínov vedie k nadmernému ukladaniu tuku v pečeni, ale aj vysokému tlaku a ateroskleróze. Tieto sa nachádzajú v Nutrilite B complexe. Nutrilite  vitamín C plus zabezpečí dostatočný prísun vitamínu C, ktorý pomáha pečeni metabolizovať, zvyšuje imunitu organizmu, odolnosť organizmu proti infekciám. Znižuje hladinu krvného cholesterolu a pomáha s jeho premenou na žlčovú kyselinu. Má silné antioxidačné účinky. Zohráva dôležitú úlohu pri ochrane pred voľnými radikálmi. Ďalej je to Nutrilite lecitín (jeho nedostatok sa môže prejavovať srdcovými problémami, zhrubnutím artérií, vysokým krvným tlakom, zlyhaním obličiek, zmenami v pečeni) a vitamín E, významného to antioxidantu. Nutrilite Cesnak podporuje pečeňové funkcie a vylučovanie žlče, tým výrazne posilňuje trávenie a selén, ktorý pôsobí ako ochranný faktor proti nekróze pečene, podobne ako vitamín E chráni organizmus pred voľnými radikálmi, chráni esenciálne mastné kyseliny pred oxidáciou, posilňuje imunitný systém, zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu, zvyšuje účinnosť štítnej žľazy. Pri nedostatku selénu sa vyskytujú vyčerpanie, svalová slabosť, únava, vysoká hladina cholesterolu, infekcie, poruchy pečene. Denná potreba dospelých je asi 1 mikrogram na 1 kilogram telesnej hmotnosti. A ešte si doprajete betakarotén, ktorý je pre človeka jedným z dôležitých antioxidantov. Ako taký neutralizuje nebezpečné volné radikály, ktoré vznikajú v ľudskom tele pri metabolických procesoch. Nájdete ho v Nutrilite natural multi caroténe, alebo v Nutrilite daily. A na záver mi nedá nespomenúť Nutrilite omega-3 complex. Omega-3 mastné kyseliny pôsobia predovšetkým antioxidačne, t.j. obmedzujú procesy vedúce napr. k starnutiu organizmu, degeneratívnym zmenám, ale tiež nádorovému bujneniu. Podávaním týchto kyselín sa znižuje hladina a syntéza krvných tukov v pečeni a pohotovosť krvných doštičiek k zhlukovaniu a tvorbe trombov, čím sa redukuje riziko kardiovaskulárnych príhod. Okrem toho majú určitý vplyv na stav a reakciu

našej imunity. Pečeň predstavuje akýsi prirodzený filtračný systém pre organizmus. Preto je potrebné dbať na jej pravidelné prečistenie, detoxikáciu a regeneráciu.

 

Keď si na budúce budete na tanier klásť dobre prepečený bôčik, alebo si budete pripíjať na zdravie, pomyslite, čo na to vaša pečeň. 

 

ABOUT THE AUTHOR

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív