Cibuľa Biela, žltá, červená…

Obyčajná cibuľa?

Cibuľu majú ľudia na jedálnom lístku už 5000 rokov. Konzumuje sa v rôznych podobách –

surová, varená, pečená i smažená. Pre svoju močopudnosť bola odjakživa liekom na obličky a

močový mechúr. Cibuľa má však aj ďalšie pozitívne účinky na ľudský organizmus: znižuje

vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, bráni vzniku krvných zrazenín, vzhľadom na

značný obsah zinku pôsobí pozitívne na stav prostaty a pomáha liečiť rôzne opuchy. Surová

cibuľa ničí choroboplodné zárodky a dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a

mikroorganizmov, potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku

vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov. Nepodceňujte tiež sušenú cibuľu, obsah

vitamínov je v nej vyšší ako v čerstvej cibuli. Cibuľa je považovaná za prírodné antibiotikum.

Je to dvojročná rastlina s vitamínmi B1, B2, B3, B6, C, E, K, minerálne látky. Cibuľa má veľa

plusov má silné antibakteriálne účinky, zabraňuje infekcii, odbúrava pozostatky dusíka,

podporuje krvný obeh, podporuje aj činnosť obličiek, zabraňuje zhusteniu krvi, udržiava

hladinu cholesterolu, hydratuje unavenú a suchú pokožku, pomáha pri poruchách spánku,

dovolí nám lepšie dýchať, pre obsah fytoncídov zmierňuje poruchy trávenia, vyháňa baktérie

z čreva a upokojuje nervy. Účinne látky cibule pomáhajú vykašľavaniu nahromadeného

hlienu. Cibuľovo medová šťava je obľúbeným zázračným liekom proti bolestiam hrdla.

Odporúča sa najmä diabetikom, pretože reguluje krvný cukor v tele. Biela cibuľa je

najostrejšia a má aj najviac ochranných a liečivých účinkov.Červená cibuľa je sladšia a hodí

sa hlavne do surových šalátov. Považuje sa za pochuťkovú cibuľu.Pór je slabším variantom

cibule, jeho účinky sú však rovnaké. Cibuľu nikdy nekrájajte do zásoby; po 12 hodinách

je rozkrojená cibuľa toxická!

i_2840091

A čo ste možno o cibuli nevedeli?

V stredoveku sa cibuľa používala ako amulet proti čiernej smrti – moru

Cibuľa sa považuje za prvú pomoc pri bodnutí včelou, kde si cibuľou ranu potierate

Cibuľa má schopnosť zbaviť vaše hrdzavé kuchynské nože hrdze

Cibuľa obsahuje látky vyvolávajúce radosť(endorfíny) a stimuluje produkciu stresových

hormónov

Pohltí pach z farby po maľovaní.

Od dnes sa dúfam budete na cibuľu pozerať nie len ako na potravinu s trochu nepríjemným

zápachom, ale aj ako na pomocnicu na mnohé neduhy tela.

ABOUT THE AUTHOR

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív