Cesnak

Cesnak – super pochutina

Cesnak rastie na mnohých častiach sveta a je populárnou ingredienciou vo varení vďaka jeho silnej

vôni a lahodnej chuti. Avšak v dávnej minulosti bol cesnak konzumovaný pre jeho zdravotné a liečivé

vlastnosti. Jeho použitie bolo dobre zdokumentované mnohými hlavnými civilizáciami vrátane

Egypťanov, Babylončanov, Grékov, Rimanov a Číňanov. Obsahuje zložku nazývanú alicín, ktorá má

silné liečivé vlastnosti. Je vysoko výživný a má málo kalórií. Zvyšuje funkciu imunitného

systému.Pomáha tiež pri prechladnutí a chrípke. Dnes si teda pripravíme jedlo, ktoré obsahuje túto

mimoriadne účinnú potravinu.

velky-img_2129-upravne

Cesnaková polievka

Najlepšie je ak máte doma domáci slepačí vývar (môže byť aj zeleninový, alebo hovädzí) 1 liter.

Do taniera si roztlačíte poriadnu dávku ošúpaného cesnaku, pridáte na oleji opražené kúsky staršieho

tmavého chlebíka, zalejete vriacou vodou a mierne posolíte. Garantujem, že vás postaví na nohy.

Komu sa bude zdať, že je trošku chudobná, môže si spraviť inú variantu. V kastróli si na oleji opražíte

cesnak, pridáte červenú papriku, zalejete vodou, pridáte na menšie kocky nakrájené zemiaky, trošku

osolíte a uvaríte do mäkka. Pridáte trošku majoránky, necháte povariť a podávate.

Ako hlavné jedlo si pridáme pohánku so zeleninou a kuracím mäsom v majoráne.

Pohánka je nenápadná rastlinka pochádzajúca z Ázie. Bola obľúbenou potravinou v jedálničku našich

slovanských prapredkov. Vedeli prečo: okrem rutínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje cievne ochorenia,

obsahuje množstvo minerálov a vitamínov. A teraz sľúbený recept.

Kuracie stehno (dala by som aj prsia) si nakrájame na kocky, dáme do misky, pridáme nadrobno

nakrájanú čerstvú majoránku (ak nie je postačí aj trochu sušenej) a 2 roztlačené strrúčiky cesnaku.

Osolíme morskou soľou a necháme uležať do druhého dňa v chladničke (alebo aspoň pár hodín). Pol

hrnčeka pohánky si prepláchneme a zalejeme horúcou vodou. Prikryjeme škridľou, kastrólček

zabalíme do utierky a vložíme do perín, kde nám dôjde. Na oleji si sprudka orestujeme kuracie

namarinované kocky, prihodíme na kúsky nakrájanú papriku, na štvrťky nakrájané cherry paradajky,

kúsok póru nakrájaného na kolieska a taktiež na kolieska nakrájaný stopkový zeler. Zeleninu necháme

mierne zvädnúť, okoreníme čili papričkami a pridáme už mäkkú pohánku. Všetko premiešame,

prehrejeme, podľa potreby dosolíme a podávame. Na tanieri posypeme syrom.

Zeleniny si dajte podľa vlastného uváženia, so zelerom opatrne, je dosť aromatický.

file_cesnak

Rozlúčim sa slovami gréckeho lekára Hippokrata:

“Nech je jedlo tvojím liekom a liek tvojím jedlom.”

ABOUT THE AUTHOR

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív