Strašiak menom SACHARIDY

Dnes sa pozrieme na problematiku sacharidov. Mnoho ľudí šíri a preberá názor typu – sacharidy sú smrť. Sacharidy sú však dôležitá zložka stravy a tvoria hlavný energetický zdroj pre väčšinu buniek v ľudskom tele. Myslím, že základný kameň úrazu je účinnosť nízko sacharidových diet vo svete fitness.

Princíp nízko sacharidových diet:

Pri týchto dietach sa príjem sacharidov pohybuje v nízkych číslach alebo na úrovni nuly. Telo do pár dní využije zásoby glykogénu ( energetické zásoby tela tvorené zo sacharidov ) a preto klesá rýchlo aj celková telesná hmotnosť. Telo je potom nútené prepnúť do stavu ketózy – to je stav kedy získava energiu z tukových zásob.

Preto sú nízko sacharidové diety účinné pri rýchlom odbúravaní tukových zásob. Bavíme sa však o diete alebo redukcií tukových zásob, nie o bežnom stravovaní! Samozrejme problematika je oveľa širšia, pretože nie sú sacharidy ako sacharidy.

Sacharidy teda delíme do troch skupín:

  • Monosacharidy
  • Oligosacharidy
  • Polysacharidy

Monosacharidy – sú najjednoduchšou formov sacharidou , telo ich dokáže rýchlo spracovať a použiť ako zdroj energie. Z chemického hladiska obsahujú len jednu molekulu cukru.

Patria sem napríklad: glukóza, fruktóza, ribóza.

Oligosacharidy -Vznikajú spojením dvoch až desať monosacharidových jednotiek . Podľa počtu monosacharidových jednotiek ich potom delíme na disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy atď..

Medzi disacharidy patria: Laktóza, maltóza, sacharóza

Polysacharidy- Majú podobnú štruktúru ako oligosacharidy skladajú sa však zo sto až tisíc monosacharidových jednotiek. Na rozdiel od monosacharidov sú však vo vode nerozpustné. Fungujú ako zásobné alebo stavebné látky rastlín alebo živočíchov.

Rastliné: Škroby, vláknina

Živočíšne: Glykogén

Delenie sacharidov sme si v článku spomenuli z dôvodu lepšej orientácie v problematike. Príjem sacharidov v strave je teda dôležitý. Z celkového energetického denného príjmu by mali mať 45-65% zastúpenie. Mali by sme sa však zameriavať na príjem zložitejších foriem sacharidov. Vysoký príjem monosacharidov ( v ľudskej reči jednoduchých cukrov ) vedie k mnohým civilizačným ochoreniam napr. : Cukrovka, Obezita, Srdcovo cievne ochorenia.

Tu však pozor : každý sme jedinečný a podľa genetických testov dokážeme zistiť ktorý zdroj energie naše telo vyžíva efektívnejšie.

Ako teda prijímať sacharidy bezpečne ? V prvom rade obmedzíme sladené nápoje a potraviny z evidentne vysokým obsahom cukrov. Do jedálnička zaradíme potraviny z vyšším obsahom vlákniny, zvýšime príjem ovocia  a zeleniny.

Pre nadšencov fitness : Ak si myslíte že sú sacharidy vo Vašej strave nepodstatné – po tréningu potrebujete dodať živiny svalovým bunkám. Po príjme sacharidov stúpne hladina inzulínu v krvi a do svalových buniek sa zanáša väčšie množstvo živín. Inzulín je viac anabolizujúci hormón ako testosterón.

 Do článku nebolo zámerne zahrnutých mnoho faktorov a informácií,  aby bol ľahko pochopiteľný aj pre verejnosť.

 

ABOUT THE AUTHOR

Zakladateľ Slovenského klubu zdravia. Akreditovaný a Certifikovaný výživový poradca. Spoluautor knihy 107 neodolatelných smoothie receptov.

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív