BIO / EKO biznis alebo cesta k pevnejšiemu zdraviu?

Nedávno ste mali možnosť prečítať si o pozitívnom účinku zaradenia ovocia do jedálnička. Ak ste tento článok nepostrehli môžete si ho prečítať na :

Je vhodné zaradiť ovocie do jedálnička?

Dnes sa ale pozrieme na trend EKO / BIO / ORGANIC šialenstva. Oplatí sa vlastne utrácať viac peňazí za potraviny označené prívlastkami EKO, BIO atď…? Sú potraviny s týmto označením zdravšie, bezpečnejšie alebo nutrične bohatšie? Podľa vyjadrenia USA akadémie pediatrov  z roku 2012, organické potraviny obmedzujú kontakt s pesticídmi a baktériami odolnými voči antibiotikám, sú šetrnejšie k životnému prostrediu, lepšie a bezpečnejšie pre malých poľnohospodárov, ale nemajú významne vyššiu nutričnú hodnotu. Zatiaľ však žiadna štúdia nepreukázala že by konzumácia organických potravín viedla k lepšiemu zdraviu alebo zníženiu výskytu ochorení.

22bitman.xlarge1

Podľa výsledkov štúdií teda dopad na naše zdravie nie je o nič lepší pri konzumácií EKO, BIO atď.. oproti konvečným potravinám. Je to zrejme vecou politiky, marketingu alebo osobného výberu.

Čo ale vieme o organických potravinách podrobnejšie? Čo to vlastne organický znamená?

Potraviny ( ovocie, zelenina, mäso, vajcia, mliečne výrobky atď..) ktoré nesú prívlastok organické vlastne spĺňajú krajinou určené normy.  (Pozn. : ak je na obale výrobku napísané, že je prírodný alebo bez hormónov, nemusí to znamenať, že sa jedná o organický produkt ). Výrobcovia potravín, ktorí nepoužívajú pesticídy, hormóny, lieky a ostatné látky napomáhajúce k rýchlejšiemu alebo bezproblémovému rastu alebo chovu sa u nás označujú ako výrobcovia BIO produktov.

ZISTI VIAC O VÝŽIVOVOM PORADENSTVE OD SLOVAK HEALTH CLUB

Organické potraviny sú približne o 30% drahšie oproti konvečným, preto je na mieste otázka či sa ich oplatí uprednostňovať. Keď ich chceme porovnať chuťovo, organické potraviny chutia oveľa lepšie. Sú sladšie, šťavnatejšie, proste chutnejšie. Niektorí dietológovia predpokladajú, že organické potraviny majú vyšší obsah antioxidantov a mikronutrientov ( vitamíny / minerály ) čo by sa dalo ľahko nahradiť znásobením množstva potravín. Hlavným dôvodom prečo sa oplatí konzumovať viac organických potravín je zníženie množstva pesticídov, ktoré majú na naše zdravie negatívny účinok.

Organizácie, ktoré sú zamerané na životné prostredie majú v rukách normy, podla ktorých by mali byť dávky pesticídov v potravinách v enormne nízkych a bezpečných dávkach.  Jedná sa o dávky, ktoré by nemali zvýšiť riziko ohrozenia zdravia.

pesticidy-postrek-zemiakov-veggi-wash

Napriek tomu že sú potraviny kontrolované , nie je dostatočne preskúmané, ako sa aj malé povolené množstvá správajú v organizme. Pri ukladaní a hromadení v organizme môžu časom spôsobovať zdravotné problémy. Keď si k tomu ešte prirátame odchyľky a možné pochybenie pri kontrole. Dostávame sa k záveru že BIO / EKO a ostatné potraviny s podobným označením sú pre naše telo prijateľnejšie. V prípade, že konzumujete konvenčné potraviny, ktorým sa zrejme ako bežný spotrebitelia nevyhneme,  nezabudnite ich poriadne opláchnuť, odstrániť z nich vrchnú šupku aj keď práve v tejto vrstve sa nachádza plno dôležitých živín. Snažte sa kombinovať bežné potraviny s organickými. A ako zdroj mikroživín môžete využiť aj multivitamínové / multiminerálové doplnky výživy.

ABOUT THE AUTHOR

Zakladateľ Slovenského klubu zdravia. Akreditovaný a Certifikovaný výživový poradca. Spoluautor knihy 107 neodolatelných smoothie receptov.

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív